Föld – Krisztina de Châtel

Zaterdagavond 2 juli trapt Loeren Festival af met een spektakelstuk: Föld van de Krisztina de Châtel. Haar voorstelling maakte ze 1985 in opdracht van Holland Festival. Nu is Föld uitgegroeid tot een van de ijkpunten van de Nederlandse moderne dans. De voorstelling betekent in het Hongaars ‘aarde’ en zes dansers zijn ingezet om hun fysieke kracht te laten zien. De effecten van menselijke vernietiging van de natuur worden tastbaar gemaakt door de dansers door middel van een dialoog. Föld’ is een ode aan fysieke kracht, aan het overwinnen van obstakels. Maar ook een confrontatie met uitputting, een eindeloos gevecht. De zware fysieke arbeid wordt gezien als een metafoor voor de strijd tegen zware elementen in het leven.

Krisztina de Châtel, bedenker van Föld, is van oorsprong een Hongaarse choreograaf en daarbij een van de belangrijkste van Nederland. Ze heeft maar liefst drie dansfilms gemaakt en 70 choreografieën. Krisztina: “Föld is een harde strijd en een zoektocht naar vrijheid”. De aanvang voor de voorstelling is om 20.30.

Voorafgaand aan Föld is er vanaf 17.30 een heerlijk diner in de kersenboomgaard. Geniet van heerlijke gerechten, ambachtelijke wijnen en proef de streek én natuurlijk de heerlijke kersen uit de boomgaard. Het is niet meer mogelijk om hier tickets voor te kopen.